2011. március 30., szerda

Egy kis történelem

"Drezda bombázása egyike volt a valaha volt legpusztítóbb légitámadásoknak a történelem folyamán, amikor is a szász nagyváros központját gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a szövetséges brit és amerikai légierő nehézbombázói 1945. február 13.-15. között. Az akció barbár cselekedet volt, hiszen Drezda központjában semmilyen jelentős katonai célpont nem volt, a gyújtóbombákkal végrehajtott többnapos támadássorozat egyértelmű célja a polgári lakosság minél nagyobb mértékű lemészárlása volt. Az akció során a német nagyváros teljes belvárosa romtengerré vált, a halottak számát 20 000 és 80 000 közé teszik a kutatók."

Hihetetlen, mekkora értelmetlen rombolásra képes az ember. Ilyen gyönyörű várost porig rombolni, kb. cél nélkül. Majd ezután nulláról újraépíteni. Mert képes volt erre a város, lassan újra a régi fényében pompázik a város. Lépten-nyomon építkezésekbe botlunk még most is, igyekeznek mindent a régi szépségébe visszaállítani. Képeslapokon, építkezéseknél és az antikváriumban eltöltött tekintélyes idő alatt sok képet láttunk a lerombolt városról, hihetetlen munka lehetett. Igyekeztek a legtöbb romot újra beépíteni, ezért néz ki a legtöbb épület "pepitán", újonnan épült ház, templom, pár fekete-szürke téglával. Az épületek tetején, szobrokon vakító az arany bevonat, éles kontraszként mellette a fekete talpazat, vagy régebbi szobor. Legjobban talán a Frauenkirche példája mutatja, mennyire igyekeztek megőrizni mindazt, amit meglehetett. A fekete téglák az eredeti romból származnak. Iszonyatos munkával építették és építik újra a várost, folyamatosan húznak fel mindenhol új házakat. a Frauenkirchét 2005-ben adták át, és körülötte még mindig zajlanak az építkezések.



A város mindenesetre gyönyörű. Személyes kedvencünk az Elba partján a fűben heverészni és a barokk csodákat a túlpartról szemlélni, illetve a Großer Garten. Eddig gyalog járjuk a várost, tekintve, hogy nincs bérletünk még mindig. Az Altstadt egész jól bejárható zu Fuß, a többivel inkább megvárjuk a Semesterticket érvényességét. Illetve követező projekt egy bicikli beszerzése lesz, az hiányzik még a boldogsághoz. Napsütés, tavasz, Drezda, ittvagyunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése