2011. június 18., szombat

Hamburg

Hirtelen felindulásból Németországon átvágás. 3 nap, 1 autó, 3 lengyel, 2 magyar, irány Hamburg! :) Ez volt a heti programunk ugyanis, hamár egyetemen egy hét szünetünk van. Amikor a lemaradásainkat terveztük bepótolni. Vannak dolgok, amik nem változnak, akármilyen messze megyünk :)
Tehát hétfőn két vendégemet magukra (és a bringákra) hagyva nekiindultunk észak-Németországnak, a halvány reménnyel, hogy hátha kijutunk a tengerhez is. De legalábbis Hamburgig biztos.

Magda és két lengyel srác, Psomek és Tomek társaságban átvágtunk az országon, Hamburg legtutibb szállásáig. Instant Sleep Backpackerhostel, és a neve tökéletesen leírja. Nagyon hátizsákos, kicsit hippis, de a jó értelemben. Egyszerű, de stílusos. A WC lengőajtó-bezáró fa állatokért meg egyenesen odavoltunk. Hát még az ingyen kávéért :)


Kb másfél napunk volt Hambrugra, szóval igyekeztünk minél többmindent látni. Szerencsétlenségükre hozzám került a térkép és a kezdeményezőkészség, szóval már az első buszraszállásnál megkaptam a Frührerin jelzőt. Hát, remélem nem szidott sokat egyik se, hogy mennyit megyünk. De leglább sokmidnent láttunk :)

Hamburg teljesen már, mint Drezda. Igazi nagyváros, a maga sokszínűségével. Elcsépeltnek hangozhat, de tényleg.. Minden sarkon más arcát mutaja. Egyszer még hippi, laza negyedbe vagy, majd az Außenalster tó partján, villanegyedben porshékkal találod magad. Majd át az Altstadtba, óváros, templomokkal, ornamentikával, romokkal és kerámia szoborokkal. Ugyanis Magda folyton azokat fényképezte, valami beadandójához. A srácok meg egymást valami hülyeséggel pózolva, esetleg úttestre lefeküdve, szökőkútról ugrálva. A hétvége során szerintem készült fejenként min. 200 kép. A hülyeség nem vész el.. még csak át se alakul.. :)



Hamburg közlekedése a város nagyságához igazítva, meglehetősen jól megoldva, csoportos jeggyel metrózgattuk végig a várost. Jártunk japánkertbe, németkertbe, Messegelände - vásáretrületnél, nyüzsgő és telejsen üres városrészeken. A második világháborúban a város nagy része itt is le lett rombolva, és mint Drezdában, nagyütemben folynak az újjá és átépítések. Otthon elképzelhetetlen tempóban..

Pl. HafenCity, a szellem-dizájn-város. Hatalmas beruházás, iparnegyed átalakítása kultúrális és művészeti központtá, valamint lakóterületté. Európa egyik legnagyobb vízpartfejlesztési projektje, meg is láttszik rajta. Hatalmas félkész és már megépült szállodák, épületek, szórakozóhelyek, lakások, Marco Polo Tower, dizájn közterek és persze köztéri bútorok. Raktárépület _tetejére_ biomorf koncertterem-komplexum, Elbphilharmonie. Hát kiváncsi vagyok, ha befejezik, és megtelik élettel, milyen lesz, jól néz ki :)


Hátha feldobja az előtte lévő sziget-városrészt is, ami a Speicherstadt. Raktárnegyedet jelent szószerint, de már irodák, lakások vannak csak itt. Már ahol vannak, szinte teljesen kihaltnak tűnik.. Ez a rész is olyan, mitnha egy más városba csöppentünk volna. Klinkertéglás házak, kis csatornák és hidacskák. Érezhetően északabbra vagyunk, építészeti stílusokat nézve. De hangulatos, nekem tetszett nagyon, kicsit ilyen egyetemváros érzésünk volt. Eredetileg vámraktárnak épültek, a daruk még ott lógnak minden házon. El tudnék képzelni egy menő kis loft lakást az egyikben :)



Hamár városrészek, St.Pauli sem maradhatott ki. A bűn utcájának is nevezik. Hát ennyi sex-shopot egymás mellett én még nem láttam. Mondjuk Hollandiában se jártam még. És itt a piroslámpás negyedig már el se jutottunk. Hát. Egy újabb arca Hamburgnak. Az utca kezdetén lévő tábla azt hiszem sokmindent elárul :)
Persze indok erre is van, kikötőváros volt, és hát ezek a tengerészek.. régen unatkoztak a hajón.



 Termesztésen, ha már Hamburg, akkor HAJÓK. Hanzaváros, eszméletlen nagy kikötő, reeeengeteg hatalmas hajó. Amikért én odavoltam :) És a helyi bkv rendelkezik hajókkal is, ezzel jártuk be a kikötő peremét. Eszméletlen nagyságú és mennyiségű hajó, kikötőben néhol hajókülönlegességek, egy tengeralattjáró, és rengeteg szállítóhajó. Kuala Lumpur Express. Vajon menni idő is az az expressz errefelé :)
A kikötőnek csak a peremét láttuk, ahogy néztem térképen, kb mégegyszer akkor a kikötőrész, mint a város magja. Döbbenet. Nagy döbbenetünkben le is szálltunk egy megállónál, ahol a Timi kiszúrt egy homokos részt. Majdnem tenger :)



Másfél napba sokminden belefér, de a lengyelek legnagyobb bánatára a bulizás kiamradt. Másnapra Erlebnispark volt a tervük, amirét mi nem lelkesedtünk annyira, mert hát hamár ittvaguynk akkor ugye..

Hogy hol jártunk még? Lübeck, Ostsee, azaz Balti tenger!! De erről hátha Timi mesél legközelebb :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése