2011. június 30., csütörtök

Műhely

Egyetemről rég volt szó, tehát következzék egy kis betekintés az ABS sötét alagsorába. Ami korántsem olyan baljós, itt található ugyanis a tanszék MŰHELYe. Mert technisches design-hez természetesen hozzátartozik a szorgos kétkezi munka, avagy a modellezés. Jobb helyeken. De ne személyeskedjünk :)

A helyi alagsor több kisebb helységgel áll bármikor a hallgatók rendelkezésére. De kb. tényleg. Minden nap nyitva áll, este 10ig bent lehet lenni. Kulcs hozzáférés van a fenti tanszékes és diákszobákban, vagy a műhelyesbácsinál. Akit azért nem hívnék (Karcsi) bácsinak. Itt egy kicsit fiatalabb kiadás, és Modellbauer a foglalkozása, modellépítő. Mindenesetre a németjét nehézkes érteni :)



Munkavédelmet egy 15 perces eligazításban letudtuk, aminek mi a feléről lemaradtunk. De csak egy fél évig maradunk, szóval kár belénk több :) csiszoló, fúrógép, szalagfűrész, rengeteg kéziszerszám, és asztalok ülőhellyel(!), plusz rengeteg por, ezt található általában a Studentischen Modellbau műhelyecskében. Mindent lehet használni, alapanyagot pedig Modellbauer-májsztrótól lehet venni. Megmondod hányszor hányas hab kell, milyen sűrűségű, levágja, kifizeted. És _végre_ nem kedvenc rózsaszín és kék habjaink közül kell választani, sárga típusú PUR hab az alap. (zártcellás?-nem merem kijelenteni, mert még utólagosan megvágnak poliból :)) Szóval ez áll rendelkezésre jópár sűrűségben. Formapróbálgatáshoz, finomításhoz, stb. Van amiből már egész szép felületet lehet csinálni.. csak győzd csiszolni..

Viszonylag tetemesebb időt töltöttünk már eme kitűnő helységben, Plastische Gestaltung tárgyunkból meglehetősen érdekes formákat kellett már megszülünk. Általában először habból, majd gipszből, tömbből. A gipsz jobb, mert a habozás után még a füled is tele van sárga porral, utána kb zuhanyzás kell, hoyg ne érezd a bőrödön mindenhol. A gipszen meg minden látszik.. Lehet küzdeni a végletekig precíz megmunkálással. Ami nekem még mindig nem az erősségem sajnos..
Pl. a mai napon pl uszkve 5 órát töltöttem lent, egy kis gipszdarabot simogatva, a végén már babapopsi-finomságú csiszpapírral.. és mindig ugyan az a válasz. Schon besser, a b e r... Mindig van DE. Egy kis él még itt, egy kicsit finomabb formaátmenet.. hát élmény :)



Műhely amúgy nem annyira nagy, mint otthon, de nincs is annyi hallgató. Valaki azért általában ott szokott lenni. Aki félév elején kellően szemfüles volt, jutott neki kitűnő műanyag tartódobozt. Így nem kell hazacipelni mindig a dolgokat. Mi befoglaltunk egy fiókot önkényesen, amiben nem volt szerszám :)
Ja, ha áram alatt van a helység, szól a rádió. Néha a helyi danubius rádió, néha klasszikusok. Egészen meghitt dolog Motzartra gipszet csiszolni. De általában a német popslágerek a gyakoribbak. Itt se szokás kereskedelmi rádiónál a változatosság.

Szóval új élmények, új eszközök, új kihívások, újabb lehetőségek a hülyéskedésre..
És milyen jó, hogy itt is van maradékos vödör.. Amíg száradt a festék, addig úgy éreztem autó formatervező leszek egy 15 percre. Az eredményből ítélve lehet pont elég volt ennyi :)

1 megjegyzés: