2011. június 23., csütörtök

BRN

Amíg Timi Lübecki beszámolóját várjátok izgatottan, addig rövid beszámoló, hogy mi a dörgés épp Drezdában. Az élet itt sem állt meg, sőt, dörög rendesen. És nem csak időjárásilag épp.

Ezen a hétvégén volt ugyanis a BRN, avagy a Buntes Republik Neustadt. 20 éves múltra visszatekintő 3 napos össznépi kulturális rendezvény, avagy fesztiválterületté válik a Neustadt. Eszméletlen, hogy honnan kerül elő ennyi ember ilyenkor.. A belváros lehatárolva, rendőrök a bejáratnál, üveget tilos bevinni. Tisztára mint egy zenei fesztiválon, egészen otthon éreztük magunkat. :)

Bent embertömeg, aki csak élt és mozgott, ott volt valamilyen formában. Erre 4 opció volt: 1.) kaját árult: minden lépésénél kínai, pizza, tészta, bratwurst, lángos (4€-ért!).  2.) sört vagy különböző gyümölcsös bólét árult. Esetleg különös színű snapsokat. Mindegy, csak alkohol legyen. 3.) ZENÉT csinált. Kis DJ pult, nagy hangfal, egyszálgitár, partyzene, rock'n'roll, koncert, bármi. Mind a 3 tevékenységet mindenhonnan. Pultról, sátorból, sámliról, teraszról, _fodrászüzletből_, nappaliablakból kifele. 4.) Részt venni a forgatagban. Kint, fönt, lent. Az emeleti ablakokban emberek lógtak, lábukat kifele lógázva, sörrel a kézben, lenti tömeget nézve. Ami az este előrehaladtával egyre nagyobb lett. Elején még egész szellős, kicsik-nagyok, szülők kisgyerekekkel, pl. földön talált konfettitengerben fürödve. Estére Sziget nagyszínpad tömegmennyiség és heringparty a központi helyeken. Koncerten is voltunk, de inkább csak bóklásztunk. Illetve sodródtunk a helyesebb kifejezés.. Stílusok, utcák, kavalkádok. Mindenhol más. Hihetetlen :)
Szervezettséget sehol nem látni, de pont ez a varázsa. Nincs hivatalos program nagyon, arculat, híres fellépők. Aki amit ér, azt fogja és zenél, ünnepel.


Az egész BRN története is nagyon érdeks, most olvastam utólag utána, bár nem teljesen értettem. Ill nem volt türelmem értelmezni a kicsit túl összetett mondatokat, de akit édekel és tud németül, ajánlom:
http://www.brn-dresden.de/geschichte.php

„Die Idee zur Bunten Republik entstand eines Nachmittags in der Bronxx, das war eine Kneipe in der Alaunstraße, in einer Schwatzrunde. Da haben wir das Ding innerhalb von zwei, drei Monaten aus dem Boden gestampft.“ (Gregor Kunz, Monarch der 1. BRN in Jauslim 1997: 31)

1990-ben járunk, NDK-NSZK, falleomlás, újraegyesítés, politikai és mindenféle káosz. Mindenki gyorsan várja a változást, de a politikai döntések és hatásuk annál lassú. Monetáris unió készül létrejönni és hasonló nagy gazdaság változások.
(ennek szakmai/történelmi kiegészítését várom, nem az én asztalom, elő, közgazdász olvasóink :)

Tehát a lényeg kb, hogy 1990 júniusában létrejött itt ez a "Bunte Republik", és ideiglenes "kormányként" működve hozta létre apparatúráját,  minisztereket, tárcákat, pl: "Unkultur und Unterseeboote" (=szubkultúra és tengeralattjárók), sajátos programot (pl. Vatikán Anschluß), saját valutát vezettek be fizetőeszközként. Mindennek a jelképe volt ez a Mikiegeres fej, a legismertebb rajzfilmhős fejét a régi keletnémet zászlóra, a régi szocialista részek helyébe. Mindent a teljes kifigurázásért.És hogy legyen már valami.

1990-1993-ig mikro-nemzetként funkcionált Drezda külső Neustadt része. Határként a fehér csík felfestve az utcákra, és felirat:
„Hier beginnt das freie Territorium der Bunten Republik Neustadt.“ ="Itt kezdődik a szabad terület a Bunte Republik Neustadt."

Hát valahogy így volt... Erre emlékezve/ezt folytatva tartják ezt a 3 napos fesztivált minden júniusban.
Régebben több volt a politikai felhangja, mára leginkább hatalmas buli. 2001 óta rendőri jelenléttel, és próbálják minél inkább kiszorítani a politikát. Ugyanis voltak zavargások, bal és jobboldal itt se fér meg egymás mellett.

A neve termesztésen egy szójátékból ered, ugye kelet-németország területén vagyunk: BDR/DDR=NSZK/NDK

Ma is érdemes volt felkelnem, újat tanultam. Kelet Németország, Berlinhez és  falhoz is elég közel voltak. Hát.. mégse csak egy önmagáért való fesztivál ez. És a zászló még mindig  kintvan, lásd fénykép.Van BRN Múzeum is, majd lehet egyszer.. felírva a "amíg itt vagyunk látni kéne" listára.


És végül egy videó, azoknak küldöm.. akik tudják, hogy nekik :)
Mert az este végefelé meghallottam ezt.. Catgroove, utcán, tánc, hangulat.. és jó sok mindenki eszembe jutott :)

És akit ez az egész még érdekel, németül és angolul kicsit egyszerűbben fogalmazva wikipédián:
http://de.wikipedia.org/wiki/Bunte_Republik_Neustadt
http://en.wikipedia.org/wiki/Bunte_Republik_Neustadt

1 megjegyzés: