2011. május 19., csütörtök

Bautzen | Görlitz

A Semesterticket még mindig király, igyekszünk kihasználni, hogy "ingyen" bebarangoljuk a környéket. Hol ESN szervezéssel, hogy csak úgy. Ha hétvége, utazás :)

Viszont arra már kezdünk rájönni, hogy a legtöbb városka itt eléggé hasonló sémára épül. Tiszta udvar, rendes ház. Nemrég renovált, rendezett házak, háború pusztításai után nagyon rendbe tették a kisvárosokat is. Szinte már túl steril egy magyar szemnek néha. Ugyanazok a színek, motívumok, főtér, templom, szökőkút, nyugalom. Erre most egy tipikus meg kevésbé tipikus élmény.

1. Bautzen

Pici város, fent említett sémára. Ha nagyon akartuk volna, kb. másfél óra alatt körbe lehet nézni. De azért csak sikerült majd egy egész napot eltölteni. Jó turista módjára mindent megnéztünk, lefényképeztünk, minden toronyba felmásztunk, stb. Ja, meg megtudtuk, hogy Bautzen a mustárjáról híres. Ízpróba után véleményt is mondok majd, hogy jobb-e, mint a 0,29€-s Ja! mustárunk :)

De azért amiért érdemes volt megnézni szerintem, az a Szent Péter dóm. Szent Péter vagy Szent Ágost nevét viselő építmény szinte minden városban van, de eddigiek közül ez tetszett a legjobban.
Érdekessége, hogy kettős, szimultán templom, azaz egyszerre katolikus és evangélikus. Középen van egy kicsi korlát, elválasztva a templomrészeket. De az egész, a maga egyszerűségével az eddigi templomok közül a kiemelkedő volt. (Főleg a lipcsei giccsbe hajló tömény ornamentika után) Egyszerű, szürke kő, gyönyörű faragott fa karzat, padok, rózsaablak. A plafon meg a boltívekkel és a színes csatlakozások.. nálam teljesen nyert.



Kultúra mellett infantilis oldalunkat is hagytuk kibontakozni, megfagyiztunk, és kitűnő játékokat találtunk a pályaudvarnál. Forgós elemek, fizikaóra a gyakorlatban. Egy jó terméktervezőnek mindent ki kell próbálnia. Ismeret a tapasztalat útján. Tehát garanatált szédülés :)

2. Görlitz

ESN-es szervezéssel voltam a hétvégén Németország legkeletibb városában, Görlitzben. A folyó túlpartján pedig már Lengyelország, Zgorzelec, a háborúig egybetartoztak. Ebből mint kiderült, volt feszültség is annó. A város maga eléggé élettelen, nem tudom, hogy ez a szeles-hideg időnek volt köszönhető, vagy amúgy sincs nagy élet.Vagy csak hozzá vagyunk szokva Dresden metropoliszhoz.

Mindenesetre a város a II. világháborúban valahogy nem lett lerombolva, tehát eredeti arcát mutatja. Ami azért szintén felújításra szorul néha :)  Németországban itt van a legtöbb műemléki épület, szám szerint 3600. Az egyik legszebb városnak tartják, azért én ezt nem teljesen osztanám.. A felújított házak szépek, meg a régiek közül is sok, plusz a színek, volt mit fényképezni. De rengeteg üres házat láttunk, omladozót, és ezzel a kihaltság érzéssel valahogy nem tűnt túl barátságosnak. A folyamatos fejlesztés azért itt is látszik, gőzerővel újítanak folyton valamit, építkezés lépten nyomon. Néha egész furcsán (lsd 2. kép :)) Ami meg üresen, kihaltan áll, azzal is kezdenek valamit. ha mást nem, behálózzák :)

Ja, és állítólag itt született Ballack.. Hát ha ilyen élet volt itt mindig is, én is inkább fociztam volna :)



Természetesen itt is minden toronyba felmásztunk, templomot néztünk, idegenvezetést hallgattunk, ami érdekes volt, csak hát a néni a város történetét a keresztre feszítéssel kezdte kb és a II. VH-nál fejezte be. Egyetlen mázlink volt, hogy megkajáltattak minket, és mindezt ülve lehetett hallgatni. És megtudtuk azt is, hogy a kelmefestők is kreatívak voltak anno domini. Amíg nem tudtak kémiai úton kék festékhez jutni, addig milyen növény lepisilésével jutottak ilyen színhez.. Jó tudni :)

Ugye határvároska. Így természetesen Schengent kihasználva, átsétáltunk a  hídon, és már Lengyelországban is voltunk. Ami furcsa volt, hogy sehol nem volt se egy tábla, egy kiírás, üdvözöljük Lengyelországban, hasonló. Semmi. Egy tábla hátulján volt látható egy régi tábla, amin a lehetséges határátkelési időpontok voltak olvashatóak..
Átmenni már bármikor lehet, kérdés, mennyire éri meg. A kontraszt eléggé éles. Szinte csak eléggé lepukkant házak, hébe-hóba építkezés. Nagyon sok ablakban van viszont II. János Pál pápa kép meg vatikáni zászló. :) Pár vendéglő felújítva, rákészülve a Németországból olcsó-kajára-átruccanókra. De nem euró zóna, tehát kihagytuk sajnos.Visszafele, másik hídon azért ott volt a piros-fehér oszlop már.


A templomok mindenesetre szebbek voltak mindkét helyen, mint pl Lipcsében. A tömör barokkot és az ornamentikát lehet jól is csinálni. A kevesebb több. Tudták ezt már akkor is :)

1 megjegyzés:

  1. nem csak állítólag, hanem valóban Görlitz-ben született Ballack! :)

    VálaszTörlés