2011. július 26., kedd

Freihandzeichnen & TAPE

Avagy ismét egy sulis, épp a Grafik Gestalt.ot meg a Freihandzeichnen házikat kéne leadnunk. Utóbbiból azt a 120 db szabadkézi rajzot, amit a félévben teljesítettünk/kellett volna. Plusz két plakát. Juhú..

Átlag hetente 10 rajzot kellett (volna) produkálni, az órát is beleszámítva, csak mi párhuzamosan kéthetente másik órára is jártunk, szóval van lemaradás.. Plusz így sajnos pont a lényegről maradtunk le, azaz a véleményezésről. Ugyanis minden óra azzal indult, hogy mindenki kipakolta a rajzait és végigvettük, melyikben mi a jó, mi rossz, hogyan, mint kéne. Gyorsan, lazán, kevés vonallal, pontosabban, ceruzát hegyezni. Naja. Van hova fejlődni. És itt lehet forgatni a lapot, golyóstollal rajzolni, A4esre, bármire és bármivel. A kulcsszó, gyorsan. Meg abstrachieren.  Ha természeti formát rajzolsz, ha kötélcsomókat, ha embert. A szisztemet keresni benne. Voltak az állatkertbe is állatokat rajzolni, sajnos erről lemaradtunk.



A Tape-ezés is így sikerült. Avagy megtudtuk, hogyan is használják ezt autóformatervezésnél pl folyton, vagy bármi másnál. Miért is nem hallottunk mi erről korábban? Lényeg a lényeg, megvettük, kipróbálhattuk, az Achterbahn projekt keretén belül. Nagyon aranyos volt a sok srác, hogy mindegyik nézegeti az ülését, hogy lenne jobb, guggolva, alulról, felülről. És igazából egy falat ragasztgatunk.. Amúgy király volt, nekem tetszett. Az egész alapja annyi, hogy falra fel a rajz oldalnézetből, rá zsírpapírszerűség, jól rögzítve, hogy ne mozduljon el. Majd erre rá a tape szalag. Jól lehet ívekkel, lekerekítésekkel játszani, megvan a rugalmassága és alakítási szabadságfoka. Ha kész, esetleg jöhetne rá még egy réteg, és újabb módosítások, variációk.


Mert a szabadkézi rajz nem abból állt, hogy csak lerajzoni valamit. Két, végülis tervezési szálon futott a félév, de kevésbé az ötleteken volt a hangsúly, inkább a vizualizáción. Egy hullámvasút-ülés és egy elektromos benzinkút szerűség. Hát az Achterbahnt már nagyon utáljuk.. komplex, összetett forma, rajzolni is nehéz, téma se anynira egyszerű.. azért rajztechnikailag van hova felzárkózni.

Zeichnen-zeichnen-zeichnen, nálam már csak 10 rajz van hátra.. meg az egész Grafik házi :S
Last minute itt is last minute...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése